Vill du testa något nytt?
Att poppa ris för att piffa upp din rätt och imponera på dina gäster är enkelt och väldigt gott. Allt du behöver är ris och olja. Vi använder oss av poppat ris till vissa av våra serveringar och det är alltid mycket uppskattat. Vi använder oss oftast av långkornigt vildris. Du kan testa dig fram bland olika rissorter och hitta din favorit. Vad kan man servera det poppade riset till då? Jo du kan ha det ihop med sallader, som extra garnityr till en fin kött eller fiskrätt. Använda det som crunch i yoghurten eller på någon dessert. Du kan även göra ris-poppers som du kan äta som snacks, bara krydda det poppade riset med salt, örter eller din favoritkrydda. Vildrisets historia De franska utforskarna var antagligen de första att testa på det utsökta vildriset. I deras berättelser och andra historiska dokument står det om de stora indiankrigen: Ojibway- och Siouxstammarna krigade i över 250 år över “manomin” eller som vi kallar det, vildris. Idag, odlas och skördas vildriset på ungefär samma vis som det gjordes för över 500 år sedan. En person kör en kanot genom risbäddarna och en annan slår på riset med en pinne så att de mogna riskornen faller ner i kanoten. Förr hällde indianerna riset i en kittel (ungefär på samma sätt som att rosta kaffebönor) och efter det stampades det sönder med fötterna. Sedan rensades det genom att skakas i en björkbarks-korg.Poppat ris
4 portioner Ingredienser:- 0.5 dl neutral olja
- 2 msk okokt ris, t.ex. långkorningt vildris eller jasminris
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek riskornen tills de har expanderat och ser ut som små tjocka larver. Låt rinna av på hushållspapper.
- Servera grytan med ris och toppa med det krispiga poppade riset, strimlade sugarsnaps och eventuellt finhackade jordnötter.